De Noord-Zuid Kempen, op weg naar de toekomst

Het zit erop! Een zucht van verlichting is hoorbaar doorheen de hele Kempen. Begrijpelijk, want na ruim 3 jaar van omleidingen,
lange wachttijden en veranderende verkeerssituaties wordt een erg intensieve periode afgesloten.
Een periode die een belangrijke stempel drukt op de toekomst van de Kempen.
Een periode waarin één van de grootste mobiliteitsprojecten van ons land gerealiseerd werd. Het verhaal van de Noord-Zuid Kempen is eentje dat vele jaren geleden begon en dat aan het begin van deze zomer een einde kent…

#
#

Broodnodig

De Kempen vervullen een belangrijke logistieke rol in Vlaanderen. Een rol die flink wat werkgelegenheid oplevert. Maar de keerzijde van de medaille is helaas ook dat logistiek, industrie en tewerkstelling heel wat verkeer meebrengen. Een probleem dat Westerlo, Geel en Kasterlee maar al te goed kenden. Wegen slibden dicht en de veiligheid van automobilisten en fietsers kwam in het gedrang. Het was dan ook hoog tijd om in te grijpen!

Broodnodig

Met de aanleg van de Noord-Zuid Kempen werd er gewerkt aan een betere
ontsluiting van de regio: een betere bereikbaarheid van Geel, een meer
leefbaar centrum in Kasterlee en een vlotter en veiliger woon-werkverkeer
voor iedereen.

Mijlpaal na mijlpaal

Op 5 december 2011 was het zover. In Geel-West werd in aanwezigheid van ministers, burgemeesters en pers het officiële startschot voor de aanleg
van de Noord-Zuid Kempen.

Er werd gestart met de aanleg van 2 grote rotondes, een fly-over en nieuwe bruggen over de E313 en het Albertkanaal. Een enorme werf dus en een echt huzarenstukje om uit te voeren. Stap voor stap groeide de fly-over. Steeds hoger en hoger. Indrukwekkend. ‘s Nachts werden de oude bruggen over de E313 met enorme ‘betonvreters’ afgebroken. De nieuwe tuibrug werd in stormweer via het Albertkanaal in één stuk ingevaren onder het toeziend oog van honderden kijklustigen. De pilaren van de brug rezen steeds hoger en hoger boven het Albertkanaal uit, tot maar liefst 55 meter. Een nieuwe landmark was geboren.

Nieuwe brug E-313 - Geel-West

Nieuwe brug E-313 Geel-West

Bouw tunnel - Hoge Mouw

Bouw tunnel Hoge Mouw

Bouw fly-over - Geel-West

Bouw fly-over Geel-West

Bouw Noordelijke rotonde - Geel-West

Bouw Noordelijke rotonde Geel-West

Bouw Tuibrug - Albertkanaal

Bouw Tuibrug Albertkanaal

Invaren Tuibrug - Albertkanaal

Invaren Tuibrug Albertkanaal

Open wervendag

Dat de bouw van de Noord-Zuid Kempen leefde in de Kempen, werd nog maar eens in de verf gezet op de Open Wervendag. Iedereen kreeg de kans om de grote werken ook eens van achter de schermen te bekijken. En iedereen leek deze kans ook te grijpen. De opkomst was ongezien. In 2012 bezochten meer dan 5.000 nieuwsgierigen onder een stralende zon de indrukwekkende werf aan de nieuwe verbindingsweg tussen Kasterlee en Geel. In de bossen van Kasterlee kon iedereen een wandeling maken doorheen de sleuf die later de langste tunnel van de Kempen zou worden. En in 2013 trok de werf in Geel-West zelfs meer dan 7.000 kijklustigen aan. Stuk voor stuk kwamen ze de bouw van de fly-over, de nieuwe rotondes en de bruggen over de E313 en het Albertkanaal bewonderen.

Al deze werken zorgden natuurlijk onvermijdelijk voor heel wat impact. Niet alleen voor bestuurders en bewoners, maar ook en vooral voor handelaars en bedrijven in de buurt. Zij waren soms moeilijk bereikbaar en beleefden tijdens de werken vaak bange tijden. Hun geduld wordt nu eindelijk beloond met een vlotte en veilige bereikbaarheid.

Open wervendag

Opening van de fly-over

Op 30 september 2013 werd de fly-over in Geel-West plechtig geopend in aanwezigheid van de burgemeesters van Geel en Westerlo. Daarbij wisselden 70 leerlingen uit die gemeenten tekeningen uit waarin ze hun blik op het project gaven. Meer dan 1.500 kijkers volgden dit allemaal live via de webcam die bovenop de watertoren alles mooi in beeld bracht. In de loop van de namiddag kregen de eerste wagens al toegang tot de nieuwe weg.

#
#
#
#

Nieuwe verbindingsweg Kasterlee-Geel Ontlast Kasterlee Centrum

Naast Geel-West was er natuurlijk ook nog dat andere deel van de Noord-Zuid Kempen. Op 23 februari 2014 werd de nieuwe verbindingsweg tussen Kasterlee en Geel - na meer dan 2 jaar werken - officieel ingehuldigd. Meer dan 5.000 mensen namen die dag deel aan een recreatieve loop over de nieuwe weg, door de tunnel en de omliggende bossen.

‘s Anderendaags reden er voor het eerst auto’s over de nieuwe weg en door de tunnel onder
de Hoge Mouw.

De 7 kilometer lange nieuwe weg, met de langste tunnel van de Kempen onder natuurgebied de Hoge Mouw, zorgt voortaan voor een aangenamer en veiliger centrum van Kasterlee en een vlotte route voor het doorgaande verkeer.

Nieuwe verbindingsweg Kasterlee-Geel, Ontlast Kasterlee Centrum

11 minder hinder kruispunten hebben hun nut bewezen

Nog voor de effectieve start van de werken aan de Noord-Zuid Kempen werden 11 belangrijke kruispunten in de omgeving van Geel aangepast. Dit was nodig om de verwachte verkeerstoename op te vangen tijdens de grote werken in Geel-West. Tijdens de meest intensieve periodes van de werken, bewezen deze aanpassingen zeker hun nut.

11 minder hinder kruispunten hebben hun nut bewezen

En nu… vlot en veilig op weg!

Nu de werken afgerond zijn, start voor de Kempen een nieuw tijdperk.
Een periode waarin de Noord-Zuid Kempen een belangrijke rol zal spelen en waarbij vlotter en veiliger verkeer centraal staat.

En nu… vlot en veilig op weg!